Ny redegørelse viser flere positive tendenser for livet i landdistrikterne

Den nye regional- og landdistriktspolitiske redegørelse for 2023 bliver den 16. november debatteret i Folketinget. Redegørelsen kaster lys over en række tendenser og livet i landdistrikterne.

Den Regional- og landdistriktspolitiske redegørelse giver et helhedsbillede af udviklingstendenser i landdistrikterne. Som noget nyt er den i år suppleret med en række case-beskrivelser om aktiviteter og fællesskaber i landdistrikterne.

Redegørelsen viser på flere områder en positiv udvikling.

- Det er dejligt, at vi med redegørelsen viser et mere nuanceret billede af livet i landdistrikterne. For der er flere positive tendenser, når det kommer til beskæftigelse, glæde ved tilværelsen og livet uden for storbyerne. Alt sammen noget vi kan bygge videre på i regeringens arbejde med at gøre det lettere at leve, bo og arbejde i alle dele af Danmark, siger minister for landdistrikter Louise Schack Elholm.

Historisk høj beskæftigelse i landdistrikterne

Antallet af beskæftigede i Danmark er fortsat stigende – også i landdistrikterne. 

Hele 79 af landets 98 kommuner havde i marts 2023 en ledighed på under tre procent.

Flere midt- og vestjyske kommuner er blandt dem med landets laveste ledighedsprocent heriblandt Ringkøbing-Skjern og Billund.

Stærkt foreningsliv og højere livskvalitet på landet

Nyere studier og undersøgelser viser, at der er stor tilfredshed med livet i landdistrikterne. Her er mere ro og mindre stress. Generelt ligger tilfredsheden med tilværelsen højere i landdistrikterne.

Der er stærke foreninger, som skaber aktiviteter, fællesskaber og sammenhold. Og man kan opleve, at man bedre kan skabe rammerne om sin hverdag via lokale foreninger, bestyrelser og fællesskaber. Fællesskabet, ofte organiseret i foreninger, er en grundsten i landdistrikterne. 

De lokale idrætsforeninger spiller en særlig rolle for børn og unges aktivitetsmuligheder. Medlemstallet i lokale idrætsforeninger var stigende i 2022. Selvom det er i kommuner tæt på en større by, at den største andel af befolkningen er medlem af en idrætsforening, er forskellen i medlemsandelen i land og by mindsket siden 2012.

Relativ stabil udvikling i antal folkeskoler

Redegørelsen viser, at det samlede antal folkeskoler på landsplan er stort set opretholdt gennem de seneste to år. Antallet af folkeskoler påvirkes af flere parametre såsom sammenlægning af skoler, oprettelse af nye samt nedlukninger.

I kommuner tæt på en større by har der været fremgang i antallet af folkeskoler over de sidste fem år. I samme periode har der været et fald på fem skoler i kommuner længere væk fra en større by.

Hele den regional- og landdistriktspolitiske redegørelse kan læses her.

Nyhedsarkiv

30/04 2025

Kirkeminister Morten Dahlin har besluttet, at 27 kirker får tildelt 24 millioner kroner fra

puljen for By-, Land- og Kirkeministeriets…

29/04 2025

Søndag den 4. maj 2025 inviterer Statsministeriet, By-, Land- og Kirkeministeriet, Frihedskampens Veteraners Mindefond og Kammeraternes Hjælpefond til…

08/04 2025

Både folkekirken og skiftende kirkeministre har gennem flere år efterlyst for-enkling og mindre administrativt bøvl for landets…

02/04 2025

Minister for landdistrikter Morten Dahlin udpeger vinderen af Landdistriktsprisen 2025 på årets landdistriktskonference den 22. september 2025. Du kan…

13/03 2025

Danmark skal fortsat udvikle sig som et foregangsland for grøn erhvervsudvikling. Det skal blandt andet ske igennem mere grøn strøm fra nye…

10/03 2025

Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, vil have flere udviklingsmuligheder i hovedstadsområdet og forstæderne. Derfor sætter han i dag…