Som en del af regeringens turismestrategi afholdt et nyt rådgivende udvalg for mad- og gastroturisme i dag sit første møde. Udvalget skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan Danmarks gastronomiske styrkeposition kan omsættes til endnu flere mad- og gastroturister i hele landet. Til at følge op på anbefalingerne er der afsat 40,5 millioner kroner fra turismereserven på finansloven for 2025, der indeholder i alt 200 mio. kroner, der de næste fire år skal gå til nye turismeinitiativer.
Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, siger om udvalgets opgave:
“Danmark har verdensklassegastronomi, stærke lokale producenter og en unik kultur for madoplevelser, vi kan være meget stolte af. Det skal vi i endnu højere grad omsætte til vækst og udvikling på tværs af hele landet og i løbet af hele året. Det rådgivende udvalg skal pege os i retning af, hvordan vi kan få endnu flere mad- og gastroturister til at rejse til Danmark. Jeg ser frem til at læse deres anbefalinger.”
Dansk gastronomi er gennem de seneste to årtier blevet anerkendt på den internationale madsscene, og i dag er gastronomien en væsentlig del af Danmarks brand. Næsten fire ud af ti udenlandske ferieturister i 2023 var mad- og gastroturister. Samtidig viser analyser, at denne gruppe turister har et højt døgnforbrug og stor interesse for lokale og bæredygtige madoplevelser. Skal den danske styrkeposition fortsætte, kræver det, at der er ildsjæle, der tænker visionært, ambitiøst og langsigtet, når det kommer til at udvikle danske mad- og gastrooplevelser.
Med udvalget ønsker regeringen at styrke koblingen mellem gastronomi, lokale fødevaremiljøer og turismeudvikling på tværs af hele landet. Derfor skal udvalget blandt andet afdække, hvordan mad- og gastroturismen kan bidrage til vækst i hele landet, hvordan samarbejdet mellem gastronomiske aktører og turismeorganisationer kan styrkes, og hvordan området kan spille sammen med den nationale turismestrategi Veje til bæredygtig turismevækst.
Udvalget består af repræsentanter fra blandt andet VisitDenmark, destinationsselskaberne, fødevareerhvervet, restaurationsbranchen og en række erhvervs- og brancheorganisationer. Derudover deltager Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet som observatører. By-, Land- og Kirkeministeriet varetager sekretariatsbetjeningen. Udvalgsarbejdet løber frem til foråret 2026.
Læs kommissoriet her.
Se det rådgivende udvalgs medlemmer her.
Pressekontakt:
For yderligere spørgsmål kontakt pressevagten i By-, Land- og Kirkeministeriet på tlf. 70 20 25 85 (ikke SMS) eller på mail på pressevagten@km.dk

