Nyt navn på bryllupsdagen

Pressemeddelelse den 4. maj 2006 fra Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender og Kirkeministeriet

 

For fremtiden bliver det muligt for alle, der skifter efternavn i forbindelse med en vielse, at få papir på deres nye navn på selve bryllupsdagen.

 

Kirkeministeriet og Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender har fundet en ordning, som vil gøre det muligt automatisk at få gennemført navneændringen i tilknytning til vielsen.

 

"I forbindelse med at loven trådte i kraft 1. april, er vi blevet opmærksomme på, at det for mange har stor symbolsk værdi at kunne skifte navn på selve bryllupsdagen. Jeg er glad for, at vi nu har fundet en løsning, der gør det muligt at få en vielsesattest i hånden med sit nye navn, når man træder ud af kirken, rådhuset, eller hvor man nu vælger at blive gift," siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.

 

Således imødekommer den nye ordning en kritik, der har været rejst af enkelte af elementerne i den nye navnelov.

 

"Den nye ordning er en meget enkel og indlysende borgervenlig løsning. Man behøver kun at henvende sig ét sted for at få den prøvelsesattest, som man skal have for at kunne blive gift, og for at få ændret sit navn i forbindelse med vielsen. I dag skal man henvende sig to forskellige steder, så jeg er sikker på, at mange vil sætte pris på den nye ordning. Det var helt umuligt at forklare, at man efter en vielse på rådhuset skulle hen til kordegnen for at få ændret sit navn," siger kirkeminister Bertel Haarder.  

 

Ordningen indebærer, at ansøgning om navneændring skal kunne afleveres til kommunen sammen med den ægteskabserklæring, som et par under alle omstændigheder skal aflevere til kommunen for at få udstedt en prøvelsesattest, før de kan blive gift. Hvis navneændringen kan godkendes, bliver den registreret og lagt ind i et venteregister i CPR. Når vielsen er gennemført, vil nav­neændringen så kunne få virkning fra bryllupsdagen, og parret kan få udleveret en vielsesattest med de nye fælles navne.

Det vil kunne ske uanset, om vielsen sker i folkekirken, på borgmesterkontoret, i et anerkendt trossamfund eller i et godkendt trossamfund. Ca. en uge efter vielsen vil parterne få tilsendt fødsels- og dåbsattester eller fødsels- og navneattester med de nye navne, som kan bruges som dokumentation i ind- og udland.

 

Det er ikke nødvendigt med lovændring for at gennemføre den ordning, som Kirkeministeriet og Familie- og Forbrugerministeriet er nået frem til. Det kræ­ver dog en teknisk og administrativ tilpasning af systemet, og ændringen forventes derfor først at kunne træde i kraft omkring 1. juli 2006.

 

Nyhedsarkiv

03/07 2025

I dag lander en positiv besked i indbakken hos 59 ansøgere fra hele landet om støtte fra Landdistriktspuljen

01/07 2025

Det Nationale Turismeforum har tiltrådt VisitDenmarks anbefaling om en ny prioritering af den internationale markedsføring af Danmark som rejsemål.

25/06 2025

I januar 2024 blev en undersøgelse af det psykosociale arbejdsmiljø i folkekirken offentliggjort. Resultaterne er baseret på svar fra 7.570 ansatte i…

17/06 2025

Ministeren for byer og landdistrikter inviterer til årets landdistrikts-konference, hvor der sættes fokus på Byer og land i forandring: Perspektiver…

02/06 2025

Det skal belønnes, når kommuner tager ansvar for, at vi kan producere mere grøn strøm. Derfor er regeringen nu klar med et tilskud til de kommuner og…

21/05 2025

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin går på forældreorlov den 26. maj 2025.