Kirkeministeriets cirkulære af xx. 2003

 

 

Cirkulære om tjenestebolig 

for folkekirkens præster 

 

 

(Til stiftsøvrighederne)

 

1.    kapitel

 

Tjenesteboligpligt. Køb og salg mv. af tjenestebolig

 

Tjenesteboligpligt

 

  § 1. Til stillinger som sognepræst knyttes tjenestebolig. Kirkeministeren kan dog undtage herfra, jf. lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. § 18. 

  Stk. 2. Kirkeministeren kan dispensere fra en bestående boligpligt.

  Stk. 3. Forinden kirkeministeren træffer afgørelse efter stk. 1 og 2, gives der menighedsrådet, provsten og biskoppen samt en eventuel bruger lejlighed til at udtale sig.

 

Køb og salg mv. af tjenestebolig

 

  § 2. Menighedsrådet træffer beslutning om køb, salg, leje, opførelse, ombygning eller nedrivning af tjenestebolig for en præst. 

  Stk. 2. Menighedsrådets beslutning i henhold til stk. 1 skal godkendes af provstiudvalget.

  Stk. 3. Hvis bygningen er fredet, skal menighedsrådets beslutning i henhold til stk. 1 godkendes af stiftsøvrigheden. 

  Stk. 4. Finansieringsplan for køb, opførelse eller ombygning mv. af tjenestebolig skal godkendes af provstiudvalget.

 

  § 3. Salg af tjenestebolig skal ske efter offentligt udbud, der opfylder følgende grundbetingelser:

1)     Ejendommen averteres til salg i både lokal og landsdækkende dagspresse. Stiftsøvrigheden kan tiltræde, at avertering i landsdækkende presse undlades, når omstændighederne taler derfor. Den forlangte minimale kontante udbetaling skal angives i annoncen. Endvidere skal annoncerne indeholde oplysning om frist for indsendelse af tilbud, sted og tid for åbning af tilbud samt om, hvor oplysning om ejendommen kan fås. Det skal angives, at menighedsrådet er berettiget til at forkaste alle tilbud.

2)     Der gives tilbudsgiverne adgang til at overvære åbningen af tilbuddene.

3)     Såfremt menighedsrådet ikke vælger at kassere alle tilbud, jf. foran, gives der de 3 højestbydende lejlighed til inden for en nærmere fastsat frist at afgive supplerende tilbud. Der gives de pågældende adgang til at overvære åbningen af de supplerende tilbud.

4)     Endelig salgsaftale betinges af provstiudvalgets (ved fredede bygninger stiftsøvrighedens) godkendelse, jf. § 2.

  Stk. 2. Stiftsøvrigheden kan tillade, at salg sker uden offentligt udbud, hvis salget sker til offentlig myndighed eller institution, eller særlige grunde i øvrigt taler derfor.

 

Bistand fra bygningskonsulenten

 

  § 4. Efter menighedsrådets anmodning yder den stedlige bygningskonsulent for præstegårde menighedsrådet vejledning vedrørende køb, opførelse eller ombygning af tjenestebolig, herunder valg af byggegrund, Endvidere yder bygningskonsulenten vejledning i forbindelse med overvejelser om salg af tjenestebolig.

  Stk. 2. Vederlag til bygningskonsulenten udredes af kirkekassen. Bygningskonsulenten må ikke påtage sig projekteringsopgaver vedrørende tjenesteboliger for præster i sit område.

 

Præstens udtaleret

 

  § 5. Forinden menighedsrådet træffer beslutning om køb af byggegrund til opførelse af tjenestebolig eller køb af eksisterende ejendom (lejlighed) til tjenestebolig, skal rådet give præsten lejlighed til at udtale sig herom over for rådet. Rådet skal endvidere, inden beslutning tages, give præsten lejlighed til at udtale sig om forslag vedrørende ombygning, nedrivning eller salg af tjenestebolig. Præsten afgiver sin udtalelse over for rådet.

  Stk. 2. Der gives præsten tilsvarende mulighed for at udtale sig om påtænkte væsentlig ændringer i et vedtaget projekt, forinden ændringerne besluttes.

 

2. kapitel

 

Overtagelse og aflevering af tjenestebolig

 

  § 6. Tjenesteboligen skal stilles til præstens rådighed i god og forsvarlig stand fra ansættelsestidspunktet eller det særligt fastsatte tidspunkt for brugsforholdets begyndelse, og så længe brugsforholdet varer. På overtagelsesdagen skal boligen være rengjort, ruderne skal være hele, og alle udvendige døre skal være forsynet med brugelige låse med tilhørende nøgler.

 

  § 7. Hvis tjenesteboligen ikke stilles til rådighed til den fastsatte tid, foretages der kun fradrag i lønnen, jf. § 17, i forhold til den tid, boligen faktisk står til præstens rådighed. Stilles boligen til rådighed senere end fastsat, kan præsten efter stiftsøvrighedens forudgående godkendelse få godtgjort udgifter ved ophold andetsteds. Godtgørelse afholdes af kirkekassen.

   Stk. 2. Ved midlertidig udflytning af en tjenestebolig som følge af ødelæggelse, istandsættelse eller lignende kan præstens boligbidrag ikke fastsættes højere end bidraget for den udflyttede tjenestebolig.

 

  § 8. Ved indflytning i henholdsvis fraflytning af en tjenestebolig afholdes syn over boligen under ledelse af provsten og med deltagelse af præsten og repræsentanter for menighedsrådet samt efter anmodning fra vedkommende centralorganisation en repræsentant for denne.

   Stk. 2. De medvirkende ved synsforretningen skal foranledige, at bemærkning om åbenbare mangler ved boligen og dens inventar tilføres synsprotokollen.

 

3. kapitel

 

Vedligeholdelse og brug

 

  § 9. Vedligeholdelse af tjenesteboligen påhviler menighedsrådet. Alle indretninger til afløb og forsyning med lys, gas vand og varme skal holdes i god og brugbar stand.

 

  § 10. Præsten skal i hele brugstiden foretage vedligeholdelse og fornøden fornyelse af låse, nøgler og ruder og holde vand- og gashaner, el-afbrydere og gulve forsvarligt ved lige. Præsten skal endvidere vedligeholde wc-kummer, cisterner, vaskekummer og badekar. Køleskabe, komfurer, vaskemaskiner og lignende installationer installeret af menighedsrådet vedligeholdes af menighedsrådet, medmindre defekten skyldes præsten eller dennes husstand.

  Stk. 2. Ved kassation af det i stk. 1 nævnte udstyr påhviler det menighedsrådet at udskifte det.

  Stk. 3. Præsten fører det daglige tilsyn med boligen og varetager i enhver henseende embedets interesse.

  Stk. 4. For så vidt ikke andet er bestemt, forestår præsten driften af boligen og sørger for, at de ejendommen påhvilende forpligtelser til gadefejning, snekastning, grusning i glat føre, fjernelse af dagrenovation m.v. opfyldes.

 

  § 11. Præsten skal behandle boligen forsvarligt.

  Stk. 2. Præsten er forpligtet til at vedligeholde have og gårdsplads. Dog kan menighedsrådet, såfremt forholdene begrunder det, overtage forpligtelser vedrørende have til beskæring af træer og buske, afslåning af græs eller/og klipning af hække samt forpligtelse vedrørende renholdelse af gårdsplads.

  Stk. 3. Præsten er erstatningsansvarlig for skade, som voldes på boligen ved uforsvarlig adfærd af præsten selv, præstens husstand eller andre, som præsten privat giver adgang til boligen.

  Stk. 4. Præsten skal straks anmelde skader, hvis udbedring ikke tåler opsættelse, til menighedsrådet.

  Stk. 5. Præsten er forpligtet til, når udbedring er uopsættelig for at begrænse skadens videre omfang, at træffe foranstaltninger til midlertidig afhjælpning af skaden. Menighedsrådet underrettes snarest herom.

 

  § 12. Præsten må ikke uden stiftsøvrighedens samtykke bruge boligen til andet end beboelse.

 

  § 13. Præsten må ikke uden menighedsrådets samtykke fremleje nogen del af boligen.

  Stk. 2. Præsten har vedligeholdelsesforpligtelse vedrørende fremlejede værelser m.v. og er over for menighedsrådet ansvarlig for, at det fremlejede ved et fremlejemåls ophør fremstår i god og forsvarlig stand, jf. også § 11, stk. 3.

 

  § 14. Præsten må ikke uden menighedsrådets samtykke foretage ændringer af boligen eller gård- og haveanlæg.

  Stk. 2. Antenner, radiomaster og flagstænger må kun opsættes efter de af menighedsrådet fastsatte bestemmelser.

 

4. kapitel

 

Fastsættelse af boligbidrag

 

  § 15. Boligbidraget fastsættes på grundlag af en vurdering. I vurderingen deltager en repræsentant for Kirkeministeriet, en repræsentant for vedkommende centralorganisation samt en særlig sagkyndig, der har kendskab til lejeniveauet på det private boligmarked. Den sagkyndige udpeges af stiftsamtmanden i vedkommende stift.

  Stk. 2. Ved vurderingen skal vurderingsmændene tage hensyn til lejeniveauet for tilsvarende boliger på det private boligmarked det pågældende sted.

  Stk. 3. Ved tilsvarende bolig forstås en bolig på det private boligmarked, som er af samme eller tilnærmelsesvis samme størrelse, indretning, udstyr og art som den pågældende tjenestebolig.

  Stk. 4. Vurderingen skal ske ved en sammenligning med huslejeniveauet for en tilsvarende bolig det pågældende sted, dvs. den egn, by eller bydel, hvor boligen er beliggende. Hvis der ikke på det sted, hvor boligen er beliggende, findes private boliger, hvormed sammenligning kan foretages, eller som kan danne grundlag for vurderingen, må denne foretages ud fra et skøn over boligens lejeværdi under hensyn til dels dens størrelse, indretning, udstyr og art, dels til beliggenheden, herunder afstanden til nærmeste indkøbssteder, læge, skole og andre offentlige institutioner.

  Stk. 5. Udgifter ved deltagelse af den særligt sagkyndige i vurderingen afholdes af kirkekassen (præstegårdskassen).

 

  § 16. Vurderingsmændene afgiver en redegørelse til stiftsøvrigheden for den foretagne vurdering indeholdende oplysning om de faktorer, hvortil der er taget hensyn, samt en begrundet indstilling om boligens lejeværdi.

  Stk. 2. Der skal tilstræbes enighed mellem vurderingsmændene. Hvis vurderingsmændene er enige om indstillingen om boligens lejeværdi, lægges denne til grund ved fastsættelse af boligbidraget. Er vurderingsmændene ikke enige om lejeværdien, kan den sagkyndiges indstilling kun tilsidesættes, hvis Kirkeministeriets repræsentant og organisationsrepræsentanten er enige. Indstillingen, herunder særstandpunkter om lejeværdien, skal begrundes under henvisning til de momenter, der er anført i § 15.

 

  § 17. Ved den endelige fastsættelse af boligbidraget skal der tages hensyn til den pligt, der påhviler præsten til at bebo en tjenestebolig og til at fraflytte den ved tjenestens ophør. Der foretages derfor ved beregning af boligbidraget for tjenesteboliger et fradrag i vurderingen på 30 pct. Det månedlige boligbidrag kan dog højst udgøre 15 pct. af præstens skalaløn. Beregningen af boligbidraget efter vurdering foretages af stiftsøvrigheden og indberettes til den lønanvisende myndighed.

  Stk. 2. Boligbidrag indeholdes ved stiftsøvrighedens foranstaltning månedvis forud i præstens løn og afregnes af stiftsøvrigheden til kirkekassen (præstegårdskassen).

 

  § 18. Såvel præsten som stiftsøvrigheden kan begære nyvurdering af en tjenestebolig, når

1)       det fastsatte boligbidrag i væsentlig grad skønnes at afvige fra lejen for tilsvarende boliger på stedet,

2)       det fastsatte boligbidrag ikke skønnes at stå i rimeligt forhold til boligens kvalitet,

3)       der er gennemført forbedringer af boligen.

  Stk. 2. Begæres nyvurdering af præsten, skal denne indbetale 500 kr. til menighedsrådet. Beløbet fortabes, hvis boligbidraget sættes op eller er uændret efter nyvurdering.

  Stk. 3. Begæres nyvurdering af en allerede vurderet tjenestebolig, følges samme fremgangsmåde som ved førstegangsvurdering.

 

  § 19. Overstiger boligbidraget efter nyvurdering det hidtidige boligbidrag, forhøjes boligbidraget med 3 måneders varsel til den 1. i en måned. Hvis boligbidraget efter vurdering er lavere end det hidtidige boligbidrag, nedsættes boligbidraget i overensstemmelse med vurderingen. Nedsættelsen gennemføres i forbindelse med førstkommende lønudbetaling, efter at stiftsøvrigheden har fået meddelelse om vurderingen og i givet fald med tilbagevirkende kraft fra tidspunktet for begæringen om nyvurdering.

 

  § 20. Hvis boligbidraget hidtil er fastsat på grundlag af skemaleje, og det efter foretagen vurdering uden forbindelse med brugerskifte skal forhøjes med mere end 25 pct., foretages forhøjelsen over 2 år.

 

  § 21. Tjenesteboligbidrag reguleres årligt pr. 1. juni med en af Finansministeriet fastsat procent på grundlag af Danmarks Statistiks undersøgelser af den gennemsnitlige stigning i huslejen.

  Stk. 2. Boligbidrag, der er fastsat ved vurdering, kan først reguleres i medfør af stk. 1, når der er forløbet 1 år eller derover mellem fastsættelsen af boligbidraget ved vurdering og det tidspunkt, fra hvilket der sker generel regulering med den af Finansministeriet fastsatte procent.

  Stk. 3. Hvis boligbidraget efter vurdering af en tjenestebolig overstiger 15 pct. af præstens skalaløn, reguleres boligbidraget hver gang der sker ændring af præstens løn.

  Stk. 4. Boligbidragsforhøjelse efter stk. 1 gennemføres med 3 måneders varsel.

 

5. kapitel

 

Opvarmning m.v.

 

  § 22. Boligen skal holdes forsvarligt opvarmet. Det overlades til præsten selv at sørge for boligens opvarmning og varmt vand.

  Stk. 2. Indeholder boligen tjenstlige lokaler, afholder menighedsrådet udgiften ved opvarmning af disse.

  Stk. 3. Opvarmes de tjenstlige lokaler ved samme anlæg som boligen i øvrigt, kan præsten vælge at lade menighedsrådet overtage forpligtelsen til at sørge for boligens opvarmning. I så fald betaler præsten et bidrag til opvarmningen for hver nettokvadratmeter, som boligen omfatter af værelser og kamre samt opvarmede badeværelser og spise- og opholdskøkkener. Der bortses fra tjenstlige lokaler. Bidraget, der fastsættes af stiftsøvrigheden, beregnes efter den til enhver tid gældende aftale mellem Finansministeriet og Tjenestemændenes Centralorganisationer om betaling for naturalydelser. dog højst i forhold til 160 m2.

  Stk. 4. I tilfælde, hvor bestemmelsen i stk. 3 er bragt i anvendelse, betaler præsten for forbrug af el og gas efter samme aftale.

  Stk. 5. Præstens opvarmningsbidrag efter stk. 3. indeholdes i lønnen, og afregnes af stiftsøvrigheden til kirkekassen.

 

6. kapitel

 

Tjenstlige lokaler

 

  § 23. § 10, stk. 1, § 12 og §§ 15 – 21 finder ikke anvendelse på lokaler, der anvendes til tjenstlig brug. Tjenstlige lokaler omfatter kontor med eventuelt særligt venteværelse og toilet samt konfirmandlokale/mødelokale med entré, garderobe, toiletter, depot og eventuelt (the)køkken.

  Stk.2. Konfirmandlokale/mødelokale i forbindelse med præsteboligen, der inklusive entré, garderobe, toiletter, depot og eventuelt (the)køkken ikke overstiger 95 m2, er undergivet brugerpræstens rådighed.

  Stk.3. Konfirmandlokale/mødelokale i forbindelse med præsteboligen, der inklusive entré, garderobe, toiletter, depot og eventuelt (the)køkken overstiger 95 m2, er undergivet menighedsrådets rådighed med respekt af den konfirmandundervisning, der er henlagt til lokalerne.

  Stk. 4. Menighedsrådet forsyner de tjenstlige lokaler med passende inventar og udstyr.

  Stk. 5. Forpligtelsen til renholdelse, snerydning og grusning af adgangsveje til tjenstlige lokaler samt forpligtelsen til rengøring af tjenstlige lokaler, jf. stk. 1, påhviler menighedsrådet.

 

  § 24. Menighedsrådet fører for hver præstebolig en inventarliste.

  Stk. 2. I inventarlisten indføjes det embedet tilhørende løsøre – herunder tjenstlige bøger, møbler og kontorinventar, hårde hvidevarer, haveredskaber o.l.

  Stk. 3. Ved syn i henhold til § 8 og § 25 fremlægger menighedsrådet inventarlisten, og inventarets tilstedeværelse atteste­res.

 

7. kapitel

 

Tilsyn

 

  § 25. Repræsentanter for de kirkelige myndigheder har ret til, når forholdene kræver det, at få eller skaffe sig adgang til boligen. Udøvelsen af denne rettighed skal ske under størst muligt hensyn til præsten.

  Stk. 2. Syn over tjenesteboligen afholdes årligt i forbindelse med synet over kirken, jf. §§ 24 - 25 i lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde. Menighedsrådet tilsiger præsten til dette syn.

  Stk. 3. Der afholdes provstesyn over tjenesteboligen efter samme regler, som gælder for kirker, jf. §§ 26 – 32 i lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde. Meddelelse om synets afholdelse gives samtidig til menighedsrådet og præsten.

  Stk. 4. Præsten deltager i syn i henhold til stk. 2 og 3. Endvidere er en repræsentant for præstens centralorganisation berettiget til at deltage i syn efter stk. 3.

  Stk. 5. Menighedsrådet anskaffer for hver tjenestebolig en synsprotokol, hvori synsforretninger indføres. Syn efter stk. 3 indføres tillige i provstiets synsprotokol.

 

8. kapitel

 

Andre bestemmelser

 

  § 26. Hvis præsten afgår ved døden, har de personer, der er berettiget til pension og efterindtægt efter denne, ret til at blive boende i tjenesteboligen inden for et tidsrum af 3 måneder på samme vilkår som afdøde. Samme ret har en person, der i mindst 2 år har haft fælles husstand med præsten. Kontorlokaler og andre lokaler til tjenstlig brug skal dog fraflyttes.

 

  § 27. Nedlægges en tjenestebolig, eller bringes boligforholdet til ophør, tilkommer der præsten et varsel på 6 måneder til den 1. i en måned, medmindre anden passende tjenestebolig stilles til rådighed for præsten.

  Stk. 2. Det kan af Kirkeministeriet med vedkommende centralorganisation aftales, at en præst, hvis boligforhold i en tjenestebolig af ministeriet bringes til ophør og som derved får forøgede boligudgifter, i 3 år kan tillægges et midlertidigt personligt tillæg til dækning af disse udgifter. Det årlige tillæg fastsættes til maksimalt 43 pct. af boligbidraget før fraflytning. Tillægget nedsættes med samme procent, hvormed boligbidraget årligt forhøjes i henhold til § 21.

 

  § 28. Afgørelser efter bestemmelserne i dette cirkulære kan af præsten eller menighedsrådet indbringes for stiftsøvrigheden.

 

9. kapitel

 

Ikrafttrædelsesbestemmelser m.v.

 

  § 29. Dette cirkulære træder i kraft den 1.  januar 2004.

  Stk. 2. Samtidig ophæves Kirkeministeriets cirkulære af 20. marts 1989 om tjenestebolig for folkekirkens præster, som ændret ved cirkulære af 20. marts 1990 og cirkulære af 2. november 1990, og Kirkeministeriets cirkulæreskrivelse af 20. marts 1989 om cirkulære om tjenestebolig for folkekirkens præster.

 

Kirkeministeriet, den